Sivut

13. toukokuuta 2012

Lyon 2012


Tässä perusselostusta Lyonista, tämä menee koululehteen, joten mitään negatiivisia tapahtumia, joita tosiaan alkuviikosta sattui, ei ole tähän kerrottu, heh..


Maanantai 23.4.

Saavumme Lyonin lentokentälle noin kahden aikaan päivällä, väsyneinä, mutta jännittyneinä. Maanantai menee tutustuessa perheeseen ja purkaessa tavaroita. Osa asuu kaupungissa ja osa maalla muutamien kymmenien kilometrien päästä Lyonin keskustasta.
Ranskassa ihmiset pitävät sisällä jalassaan kenkiä tai tossuja, ja minäkin sain omat tossut käyttööni viikoksi.

Tiistai 24.4.

Lyonin metroverkosto ja bussiyhteydet ovat loistavat, ja monet kulkevatkin kouluun metrolla, bussilla tai molempia käyttäen. Koulu sijaitsee korkeammalla kukkulan päällä, joten lopuksi metroasemalta useat joutuvat ottamaan myös funiculairen ylös asti. Kahdeksalta menemme tervetuloaamiaiselle koulun ruokalaan. Lyonissa on samaan aikaan vierailulla myös ryhmä Ressun lukiosta Helsingistä. Yhdeksän jälkeen lähdemme vierailulle St. Jeaniin, kävelemme koululta kirkolle ja saamme samalla opastusta englannin kielellä. Kouluruokailu Lyonissa toimii hieman eri tavalla kuin täällä Suomessa. Me saimme omilta vaihto-opiskelijapareiltamme ruokailukortit, joka päivälle omansa. Kortti pitää vetää ruokalassa sellaisen laitteen läpi, joka antaa meille tarjottimen. Koulun oppilaat taas näppäilevät samaiseen laitteeseen tunnusluvun ja tämän jälkeen painavat käden tunnistimelle, joka tunnistaa oppilaan ja antaa tälle tarjottimen. Ranskassa ruokatunti kestää todella tunnin, ja siellä saa nauttia niin alkuruoan, pääruoan kuin jälkiruoankin, patonkeineen. Kello 13 lähdemme roomalaiseen kortteliin ja Fouviereen. Lyon on mielettömän kaunis kaupunki, ja sille ominaisia ovat vanhat rakennukset, suuret, mahtipontiset kirkot ja kapeat kadut. Iltapäivällä osa ranskalaisista oppilaista on koulussa kuuteen saakka, joten osa meistä suomalaisista lähtee kaupungille syömään ja ostoksille.

Keskiviikko 25.4.

Aamu menee koululla  ja lounaan jälkeen iltapäivä on vapaa ostoksille. Osa vierailee Parc Tete d’Or -puistossa ja osa jättää puistovierailun viikonlopulle. Lyoniin on rakennettu uusi, jättimäinen ostoskeskus ja monet saivatkin siellä helposti kuusi tuntia kulumaan. Puoli seitsemältä koko porukka, myös helsinkiläiset ranskalaisineen, menee syömään pizzeria Pizza Paihin, joka sekin löytyy ostoskeskuksesta. Kaikki saavat kinkkupizzaa kananmunalla ja jäkiruoaksi joko vadelma- tai suklaamoussea tai maustamatonta jogurttia vadelmakastikkeella. Mm!

Torstai 26.4.

Osa meistä menee aamulla tunneille, osa lukee kirjastossa kirjoja. Koulun koneilla ei pääse ollenkaan Facebookiin…                                                                                                                                                           
Tänään ohjelmassa on ensin vierailu Gallo Romain -museoon, mutta koska sää on alkanut lämmetä ja aurinko paistaa, museokierros on ohi melko nopeasti. Lounaan jälkeen lähdemme tutustumaan Perouges´iin, keskiaikaiseen kaupunkiin, joka sijaitsee tunnin ajomatkan päästä Lyonin keskustasta. Kaupunki on todella vanha ja todella kaunis. Opas kierrättää meidät melko nopeasti kaupungin ympäri; olisi ollut hienoa kiertää siellä kauemmin, sillä vanha kaupunki on mieletön. Luulen, että kuvat kertovat tässä tapauksessa enemmän kuin tuhat sanaa.

Perjantai 27.4.

Perjantaina säästymme koululta ja vierailemme museoissa. Heti yhdeksältä pääsemme Gadagne-museoon, joka on kansainvälinen Marionette-käsinukkien museo, ja ruokakulttuurinäyttelyyn. Museossa saamme opastetun kierroksen ja opimme paljon Marionette-käsinukkien synnystä ja historiasta. Lounaan jälkeen pääsemme kaupungille kiertelemään, ja tapaamme kello 15 Musee des Beaux Arts’in (taidemuseon) edessä. Museo on iso ja sieltä löytyy paljon kaikenlaista kaunista taidetta, kuuluisia maalauksia ja veistoksia. Illan vietämme perheiden kesken tai muiden suomalaisten ja ranskalaisten kanssa. Minä ja ranskalainen perheeni menemme syömään lyonilaiseen ravintolaan, bouchoniin.  Jotkin perheet haluavat viedä suomalaisvieraansa bouchoniin syömään, sillä se on yksi Lyonin nähtävyys, tietynlainen ravintolatyyppi. Seudulla on virallisesti luokiteltuja perinteisiä bouchoneja noin 20, mutta nimitystä käyttävät myös monet muut ravintolat.

Lauantai 28.4.

Viikonloppuna sää on kaunis, aurinkoinen ja todella lämmin. Viimeiset päivät ovat käsillä ja monet suomalaiset lähtevät hankkimaan tuliaisia ja viime hetken ostoksia keskustaan. Illalla osa ranskalaisista perheistä syö monen tunnin päivällisen keskustellen pitkään ja syöden monta ruokalajia, niin kuin Ranskassa on usein tapana viikonloppuisin, kun on enemmän aikaa. Monet ryhmän nuoret kokoontuvat ranskalaisten isäntäperheiden luokse juhlimaan ja viettämään iltaa, toiset viettävät iltaa ulkona.

Sunnuntai 29.4.

Sunnuntaina iso ryhmä suomalaisia ja ranskalaisia lähtee tutustumaan kuuluisaan Parc Tete d’Or -puistoon, joka sijaitsee Lyonin keskustan liepeillä. Puistossa on muun muassa pieni eläintarha, erilaisia urheilumahdollisuuksia, esimerkiksi minigolfia ja ratsastusta sekä kaunis kukkapuutarha, joka on osa puiston suurta kasvitieteellistä puutarhaa. Keskellä puistoa sijaitsee myös järvi, jossa kesäkuukausina harrastetaan veneilyä. Viimeisenä päivänä katsellaan paljon elokuvia, syödään hyvin ja pakataan laukut. Matka kohti Suomea alkaa todella aikaisin maanantaiaamuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysymyksiä, kritiikkiä tai positiivista palautetta? Kommentoithan myös ihan muuten vaan:)